Αυτισμός

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μια νευρολογική διαταραχή, που ανήκει στην κατηγορία των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών, διότι χαρακτηρίζεται από σοβαρά ελλείμματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης, ταυτόχρονα.

Αποτελεί μια ιδιαιτέρως σοβαρή διαταραχή επικοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα: Αυτισμός

Αυτισμός & Αυτιστικά σύνδρομα

Ο αυτισμός δεν αποτελεί συγκεκριμένο νόσημα, αλλά ένα σύνδρομο χαρακτηριστικών διαταραχών της συμπεριφοράς που οφείλεται σε διαφορετικούς αιτιολογικούς παράγοντες. Για αυτό και πιο δόκιμος είναι ο όρος ʽʽαυτιστικά σύνδρομαʼʼ.

Διαβάστε περισσότερα: Αυτισμός & Αυτιστικά σύνδρομα

Πρακτικός Οδηγός για το παιδί με αυτισμό

Η δόμηση του χώρου μέσα στον οποίο κινείται το παιδί με αυτισμό είναι πολύ σημαντική καθώς τα παιδιά με αυτισμό βιώνουν και εκδηλώνουν άγχος και δυσφορία μέσα σε ένα χαοτικό και απρόβλεπτο για αυτά περιβάλλον.

Οι χώροι του σπιτιού πρέπει να είναι ξεκάθαρα οριοθετημένοι, ώστε το παιδί να μπορεί να συνδέσει τον κάθε έναν από αυτούς με συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Διαβάστε περισσότερα: Πρακτικός Οδηγός για το παιδί με αυτισμό

Αυτισμός Οδηγός για την οικογένεια

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ - ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Εγγραφείτε για περισσότερα...

Σύνδρομο asperger (ασπεργκερ)

Οι γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες που διαμορφώνουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ανθρώπου εξελίσσονται σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες όμως μπορεί να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη. Ένας τέτοιος παράγοντας που αποτελεί εμπόδιο στην κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου είναι το σύνδρομο Asperger που θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

Διαβάστε περισσότερα: Σύνδρομο asperger (ασπεργκερ)

Σύνδρομο ασπεργκερ & δυσκολίες στις κοινωνικές επαφές

Τα παιδιά με το σύνδρομο Asperger έχουν ελλιπή κατανόηση των ανθρώπινων σχέσεων και τους κανόνες της κοινωνικής συμπεριφοράς. Τα άτομα αυτα  συναντούν δυσκολία στην ανάγνωση επικοινωνιακών σημάτων, τα οποία οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ως δεδομένα και σαν αποτέλεσμα συναντούν δυσκολία στην επικοινωνία και στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.

Το σύνδρομο Asperger αποτελεί μια μορφή αυτισμού, καθώς πολλά χαρακτηριστικά του συνδρόμου συμπίπτουν με αυτά του αυτισμού:

Διαβάστε περισσότερα: Σύνδρομο ασπεργκερ & δυσκολίες στις κοινωνικές επαφές

Σύνδρομο ασπεργκερ - Διαγνωστικά κριτήρια

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία λόγω της ιδιαίτερης φύσης του συνδρόμου και των πολλών ομοιοτήτων με τον αυτισμό. Τα διαγνωστικά κριτήρια παραθέτονται στο πρόσφατο εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (APA, 1994). Είναι σημαντικό να αποκλεισθεί η πιθανότητα ύπαρξης άλλης διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής ή σχιζοφρένειας.

Διαβάστε περισσότερα: Σύνδρομο ασπεργκερ - Διαγνωστικά κριτήρια

logo2
logo