Παρέμβαση στη δυσπραξία:
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;
Αν και δε θεραπεύεται, η διαταραχή ενδέχεται να μειωθεί σε ένταση κατά την έναρξη της ενήλικης ζωής. Αυτό συχνά προϋποθέτει πρώιμη διάγνωση και συστηματική παρέμβαση από ομάδα ειδικών επιστημόνων, ώστε να απομακρύνονται μέρα με τη μέρα τα εμπόδια που επιφέρει στη μάθηση η δυσπραξία.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;
Η καθημερινότητα ενδέχεται να εμπεριέχει δύσκολες δραστηριότητες για τα παιδιά με δυσπραξία. Συχνά απλές και άμεσες στην εφαρμογή ιδέες επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.
Στην ένδυση:
- Τοποθετήστε τα ρούχα που θα φορέσει το παιδί σε επίπεδα (στρώματα) το ένα πάνω στο άλλο πάνω στο κρεβάτι με τη σειρά με την οποία θα τα φορέσει, έχοντας τα εσώρουχα πάνω-πάνω, από κάτω τις κάλτσες, πιο κάτω το παντελόνι / φούστα, μετά τη μπλούζα κ.ο.κ..
- Αποφύγετε τα μπλουζάκι με κλειστό (στενό) λαιμό.
- Προτιμάτε τα παντελόνια που έχουν ελαστική μέση (λάστιχο). Είναι σκόπιμο να αγοράζετε ρούχα που έχουν εμφανή διάκριση μεταξύ του μέσα και του έξω, του μπρος και πίσω ώστε να είναι πιο εύκολη η αναγνώριση της σωστής πλευράς για να φορέσει το παιδί.
- Συχνά μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα ρούχα που είναι ένα νούμερο μεγαλύτερα γίνονται πιο εύκολα "αποδεκτά" (ανεκτά από το παιδί). Τα στενά μπλουζάκια και παντελόνια συχνά πρέπει να αποφεύγονται.
Στη σίτιση:
- Χρησιμοποιείτε καλαμάκι για τα ποτά.
- Μη υπερχειλίζετε τα ποτήρια όταν σερβίρετε στο παιδί.
- Βάλτε μία νωπή πετσέτα κάτω από το πιάτο για να αποφύγετε την μετατόπισή του πάνω στο τραπέζι.
- Εάν είναι δυνατό καθίστε να φάτε στο πάτωμα.
Στη οργάνωση των δραστηριοτήτων:
- Διατηρήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα (ρουτίνα) για αρκετές δραστηριότητες.
- Τοποθετήστε αυτοκόλλητα χαρτάκια στο ύψος του ματιού του παιδιού σε πόρτες για να υπενθυμίζετε στο παιδί διάφορες δραστηριότητες.
- Χρησιμοποιείτε διάφανα κουτιά, κασετίνες, τσάντες ώστε να φαίνονται τα περιεχόμενά τους.
- Δένετε τα κλειδιά ή τα χρήματα που κουβαλά μαζί του το παιδί, με κάποια αλυσίδα ή κορδόνι πάνω στα ρούχα ή στη τσάντα του παιδιού.